Fietsen in Nederland: In Utrecht zijn auto’s slechts gasten – Een blik vanuit Duitsland (2024)

Fietsen in Nederland: In Utrecht zijn auto’s slechts gasten – Een blik vanuit Duitsland (1)

Abo-Angebote ePaper Newsletter App Prospekte Jobs Immo Trauer Shop

ABO Mein NWZonline Anmelden Abmelden

Fietsen in Nederland In Utrecht zijn auto’s slechts gasten – Een blik vanuit Duitsland

Op de fiets voel je je toch meteen thuis in fietsstad Oldenburg? De fietspaden in Utrecht, Nederland, veranderen echter de normen. Wij waren daar.

Redactie

Fietsen in Nederland: In Utrecht zijn auto’s slechts gasten – Een blik vanuit Duitsland (3)

Vrije baan voor de fiets: In Utrecht pendelen dagelijks 90.000 mensen op twee wielen naar werk en school.

Imago Images

Utrecht - „Fietstraat – Auto te gast“: Borden met deze tekst wijzen in de Nederlandse stad Utrecht op tal van plaatsen de weg. De stad met 360.000 inwoners heeft zich ten doel gesteld de fiets voorrang te geven boven het autoverkeer en heeft daardoor in de afgelopen 15 jaar het stadsbeeld radicaal veranderd. „Fietsstad“ is een etiket waarmee Duitse steden zoals Münster, Freiburg of Oldenburg zich graag tooien. Maar wie eenmaal door Utrecht is gefietst, kan alleen maar vaststellen: ook voor deze steden is er nog veel ruimte naar boven.

Op de straten zijn nauwelijks auto’s te zien

Meer dan 420 kilometer aan fietspaden lopen door de stad, 90.000 mensen zijn dagelijks op weg naar werk of school met de fiets - en wie het stadscentrum bezoekt, doet dit in 56 procent van de gevallen op twee wielen. Dat valt direct op in het straatbeeld: vooral rond de voetgangerszone van de binnenstad van Utrecht zijn nauwelijks auto’s te zien. Fietsen daarentegen domineren het tafereel op de straten. Ze rijden over brede, soms tweebaans fietspaden met rode asfalt. Op deze manieren bereiken ze ook de buitenwijken van de stad snel, veilig, zonder hobbels, boomwortels en uitstoot. En daarvoor gebruiken ze vaak routes waarop auto’s helemaal niet zijn toegestaan.

DELFSAIL IN DELFZIJL De grootste en mooiste windzeilers op de Eems - dat is het programma voor 2024 Redactie Delfzijl

Op andere plekken delen auto’s en fietsen de weg. Ofwel met bouwkundig gescheiden fietspaden aan de zijkant of op fietsstraten, waar auto’s echter slechts „te gast“ zijn. Fietsen hebben hier voorrang en mogen alleen ingehaald worden als de verkeerssituatie duidelijk is. Anders moeten de vierwielers achter de „fietsen“ aansluiten.

Er is echter weinig reden tot ongeduld. Want enerzijds is de snelheid hier sowieso beperkt tot 30 km/u, en anderzijds zijn ook de fietsers behoorlijk snel onderweg.

Fietsers hebben altijd het doel voor ogen

En dat betekent weer: fietsen op de fietspaden vereist constante aandacht. Wie rustig fietst en af en toe rondkijkt, wordt snel ingehaald - vaak ook zonder vooraf te bellen. Bij het fietsen in Utrecht gaat het niet om de weg, maar om het doel. Ten slotte willen de mensen van hun woning naar de supermarkt fietsen om boodschappen te doen, vrienden ontmoeten in een van de restaurants in de pittoreske binnenstad of naar het station om naar Amsterdam te pendelen, 50 kilometer verderop. Hun „fietsen“ parkeren ze in een van de vele parkeergarages die de afgelopen jaren rond het station zijn gebouwd: in de grootste staan 12.500 plaatsen ter beschikking. Het gebruik ervan is de eerste 24 uur gratis, daarna kost het afhankelijk van het parkeerhuis ongeveer één euro per verdere dag.

OOK IN NEDERLAND Scholen voor beroepsonderwijs in Emden willen vakmensen voor bescherming en veiligheid opleiden Redactie Emden

Utrecht zal blijven groeien – zonder auto

De transformatie van Utrecht tot een fietsparadijs is het resultaat van mobiliteitsplannen sinds het jaar 2010. In de visie voor 2040 - vastgelegd in het Mobiliteitsplan - wil de stad deze weg vervolgen: meer ruimte voor voetgangers en fietsers, kortere afstanden en reistijden naar werk of school en meer prikkels om de auto te laten staan: „Utrecht weigert meer ruimte voor auto’s te bieden“, deelt de stad mee. In plaats daarvan moeten gebieden worden gebruikt voor groene gebieden, speeltuinen, winkels en sociale ontmoetingsplaatsen. Ruimte is dringend nodig. De stad rekent op een toename van bijna 100.000 mensen in de komende 16 jaar. En die brengen - puur statistisch - minstens 94.000 fietsen mee.

Fietsen in Nederland: In Utrecht zijn auto’s slechts gasten – Een blik vanuit Duitsland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6072

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.